Telefon

06304224797

E-mail

j.manyi62@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-19

Szégyen – Hála – Tisztelet

A szégyen érzését szeretni annyi, mint a halált megvetni. Milyen jogon szégyenkezzen az ember, mikor az életet választotta. A szégyent megélni pont olyan, amilyen egy darázscsípés, fájdalmas és felejtős. A szégyen kúszik és karistol. Mégis. A szégyennek is van ellenszere, amit úgy hívnak – Bátorság.

Sosem felejtem el, szegények voltunk, amit talán Anyu szégyellt a legjobban, amiről sohasem beszélt, pont a szégyen miatt, hogy nincs. Csavart hozott létre a szégyen távoltartására… Valakinek képviselnie kellett a szégyent, ez a szerep Nekem jutott – a legnagyobbnak. Volt, amikor Mamához küldött az Anyukájához, és volt, amikor a félelmetes sánta emberhez küldött, hogy kérjek pénzt. Ahogy írtam, a szégyent valakinek képviselnie kellett, hogy elillanjon. Amikor Mamához mentem 500 forintot kérni, Mama már tudta, miért megyek, valószínűleg a szégyen az arcomra volt írva…, mivel azzal fogadott: “Anyádnak már megint nincs pénze?”

Hogy miért írtam le?

A minap találkoztam a szégyen bátorságával, amikor is egy ismeretlen megtört éhes ember hozzám lépett, hogy tudnék-e Neki  segíteni párszáz forinttal…

Pénz adását alapból kerülöm, így hárítottam. Valamiért egy kérdés szaladt ki belőlem: mit szeretne, megveszem. Ő elmondta, megvettem, odaadtam Neki.

És itt jön a csavar…

A Hála…, csendesen dolgozik és hosszútávon. Vagyis Anyukám hálás volt, hogy gyerekként tehermentesítettem a kérés szégyenétől és Nekem jutott a bátorság, ami a kérésben teljesedett ki, és még valami adódott mellé…, amit ajándékként kaptam meg…, és ez – a bizalom.

A bizalom azóta is töretlenül él Bennem.

Anya és Gyermek bizalma az egyik legszebb dolog a világon.

Amikor az ismeretlen megtört éhes ember éhsége csillapodott a kérése teljesülésében, akkor az én hiányom is megszelídült.

A hajlott válla Hálát jelzett. Szikár törzsében egyenesség és bocsánatkérés.

És még valami… Egy üzenet…

“Köszönöm, hogy mellettem voltál!” /Anya/

Írta Javorek Manyi – Filozófus

Fotó: Saját – Idővel a felhők is elillannak.

 

Ajánlott cikkek